Laureaten WVK slam & Boekvoorstelling Mementoboek Wouter Deprez, Tegenadem & Letterzetter
Tickets zijn enkel verkrijgbaar via de website van Memento.
De laureaten van het West-Vlaams kampioenschap Poetry Slam zorgen met een showcase van hun werk voor een krachtige aftrap van het namiddagprogramma in Atelier Nooitgedacht.
Myriem El-Kaddouri (°1995) is advocaat, woordkunstenaar en creatieve duizendpoot. Ze gebruikt haar liefde voor taal en filosofie om universele gevoelens en gedachten te benoemen. In 2023 wordt ze West-Vlaams kampioen poetry slam. Daardoor mag ze deelnemen aan het Belgisch kampioenschap poetry slam. Ze maakt er indruk en haalt er in de eerste ronde de hoogste score van alle deelnemers. Uiteindelijk eindigt ze 5e! In de zomer van 2024 publiceert ze haar eerste dichtbundel bij uitgeverij Vrijdag.
Arvid Viaene (°1981) is ritueelbegeleider, schrijver en theatermaker. Zijn werk balanceert tussen droom en realiteit, heen en weer wiegend van het krachtige naar het kwetsbare. Wat kan het bestaan betekenen, en hoe speelt het lichaam daar een rol in? Hij maakte reeds performances voor o.a. Kaat Tilley, Luc Petit en Amenra. In zijn voorstellingen en in zijn poëzie tracht hij op een intieme manier te kijken naar universele thema’s als verdriet, pijn en rouw maar ook hoop en liefde. Dit voorjaar stootte hij door tot de finale van het Gents Slampioenschap en tot de Belgische finale van het Nederlandstalig Kampioenschap Poetry Slam.
Jurgen Kappner laat zich inspireren door Nederlandstalige rapmuziek. Aanvankelijk schreef hij voornamelijk teksten op beats, intussen laat hij al vaker de beats helemaal weg waardoor zijn stem krachtiger lijkt. Zijn maatschappijkritische teksten zijn gebaseerd op eigen ervaringen en verhullen niks. Deze slammer durft bovendien ook het impro-genre aan. Jurgen eindigde vierde in het West-Vlaams Kampioenschap Poetry Slam en is hierdoor ook op Memento Festival te zien.
Daarna stelt het collectief van de Letterzetter het festivalboek van dit jaar voor. Elk jaar ontwikkelen zij voor Memento een boek. Hiervoor werken ze samen met Kliek Frank, een illustratorencollectief uit Kortrijk. Zij illustreren de teksten die in het boek terechtkomen. En ze reiken de hand naar kunstenaars uit het Nederlandse talentontwikkelingsprogramma WOLK, een programma van Tilt uit Tilburg en Watershed uit Brabant. Zo publiceren vier Nederlandse talenten mee met hen. Ze vertrekken vanuit het festivalthema, Spelen. De publicatie wordt voorgesteld in een zinderende voorstelling met poëzievoordracht, cabaret & muziek, samen met festivalambassadeur Wouter Deprez.
Wouter Deprez is een komiek met allerhande nevenberoepen. Bijna 20 jaar professioneel proberen resulteerde in 10 theatervoorstellingen, 6 boeken, 5 radiospecials en 2 audiogidsen. Ondanks hardnekkige pogingen kreeg Wouter het West-Vlaams werkethos dus maar moeilijk uit zijn systeem.
Helena Maes (°2004) werd geboren en woont in Sint-Lodewijk, Deerlijk. Ze zweeft tussen de echte en haar eigen wereld en brengt deze twee in connectie via haar schrijven. Naast thee en schommelen houdt ze van mythen en sprookjes uit verschillende culturen, die vaak in haar werk binnensluipen. Ze houdt van schrijven met vulpen en neemt bijna altijd haar schriftje ‘schrijfsels in het wilde (onder)weg’ mee om gedachten, banaliteiten en zelfgemaakte fabelwezens neer te schrijven. Deze zijn vaak de basis voor haar gedichten en kortverhalen.
Jordy Spyt (°1994) haalt zijn inspiratie uit de marge van de samenleving. Zijn absurde kortverhalen en poëzie hebben een verlangen naar het verleden. Hij is sociaal-cultureel werker, maakt deel uit van het collectief JEANNE Or the Western Touch: Am I Evil, ging mee in 2023 op schrijfresidentie naar Parijs met deBuren en werd gepubliceerd op de website van de lage landen.
Justin Bruggeman (°1999) werd opgevoed in Wervik, voelt graag de warmte van thee tot op het puntje van zijn tong en doet niets liever dan puzzelen. Dat is niet anders wanneer hij dit doet met woorden. De betekenis van “Justin zijn” staat niet in het woordenboek, maar is heel simpel en wordt binnenkort blootgegeven in de podcast “Het is hier stil zonder jullie”. Daarnaast krijgt zijn eerste roman Oogverdovend gemis in verschuifbare openingen vorm. Zijn poëzie, proza en quotes lees je op zijn Instagram- en Facebookpagina “oogverdovend”. Het is een feit dat Justin graag de rust op zoekt omdat hij introvert is in zijn hoedanigheid. Wanneer hij deze rust wil doorbreken dan musiceert hij erop los met zijn toetsen, trommels en gitaren.Deze bio is 100% biologisch afbreekbaar.
Louis Vanoo (°1999) is al enkele jaren de plooien van zijn ziel aan het gladstrijken. In 2019 kwam hij bij het collectief door de liefde voor taal. Louis organiseert ook een hoop evenementen, denk maar aan Kortrijk Komedy, Plus32B Invites en Louis Vanoo & The Friendly Mayhem. Je kan hem kennen van podcasts als HipHopTalkies, Larping Legends en KapotKast. Die ontdekkingstochten maakt hij samen met Jules Desplenter, Tristan Isaac en andere trawanten. Bij Letterzetter eet deze Filliberke van zijn generatie voornamelijk chocotoffs en schrijft hij teksten die divers zijn qua vorm en inhoud.
Tine Lefebvre (°1994) is communicatieverantwoordelijke (overdag) en schrijfster (op alle andere momenten - stiekem óók overdag). Tine is altijd bezig in een boek en babbelt zo snel dat haar oma vaak niet kan volgen. Ze werd in 2013 tweede tijdens de Write Now!-voorronde in Gent met haar kortverhaal Moeman en houdt ervan om vanuit een kinderlijke blik een groter verhaal te vertellen. Haar debuut Voor de nieuwe maan (9+) verscheen in maart 2023 bij Pelckmans.
Veronica Juliana Schmalz (°1997), aka @lajauneschreibmaschine, bracht haar kindertijd door in Argentinië en Sicilië en werkt nu als onderzoeker aan KUL in Kortrijk. Haar poëzie, die ze in zes talen schrijft, weerspiegelt haar multiculturele identiteit en internationale ervaringen. Naast schrijven werkt Veronica ook aan slam poetry met De Stroate en Veel Vijven en Zessen, woordkunst en mixed media met BAF. Met de Unie der Zorgelozen en FMDO experimenteert ze met performances over sociale en culturele kwesties. Haar werk gaat over de zoektocht naar thuis en identiteit, over hoogsensitiviteit, liefde en de bevrijding van clichés. Ze deelt haar creaties en het wordingsproces op Instagram, waarbij ze ook haar passie voor vintage typemachines, reizen en experimenteren toont. In 2022 won ze de literaire wedstrijd in de categorie poëzie, georganiseerd door de Faculteit Letteren van KUL (Kulak), en vandaag neemt ze actief deel aan nationale poëzie- en woordkunstevenementen.
Yanne Ryon (°1996) is een Oostendse die haar hart volgde naar Kortrijk. Van jongs af aan was ze gefascineerd door verhalen, wat leidde tot een studie taal- en letterkunde in Leuven. Tegenwoordig brengt ze haar passie voor taal en creativiteit in praktijk als content marketeer. Yanne schrijft voornamelijk poëzie en experimenteert graag met gelaagde betekenissen, maar houdt het taalspel wel toegankelijk. Inspiratie put ze uit nostalgische momenten, haar nabije omgeving en persoonlijke emoties die ze zo verwoordt dat anderen zich erin kunnen herkennen. Naast schrijven geniet ze van taarten bakken en het gezelschap van haar twee zwarte katten, al reflecteren de thema's in haar teksten vaak een minder zoete en zachte realiteit.